Lady Nyna

Lady Nyna

16 April 2012

Bibik aka tuan besar

hhrmmm .. dh dekat 16 hari aku duk umah... Job Fair @Mid Valley dh pegi, TM Education & Career Fair pon dh pegi.. 1 interview kt USJ pon dh pegi..tp smpai skrg xde rezeki lagi..xpe..cuba lg & doa byk2...

Mummy pon cb call sedara mara yg mgkin boleh tolong..keratan akhbar pon mummy carikan..hhrmm... abg ppon ada pass CV pd kwn yg mgkin boleh tolong... 


Ya Allah!! Permudahkanlah urusanku.. permudahkanlah utk aku mndapat kerja supaya aku boleh membantu abg dlm perbelanjaan rumah... Amin..
 

Puree Untuk Baby 6 Bulan ++

Syukur Alhamdulillah my lil Khalish dh semakin membesar dgn sihat & smkin nakal... hehehe
Lasak sgt2..xpadan ngn umurnya.... So memandangkan effective 1st April aku dah jadi mem besar kat umah, so aku buat & laksanakan plan & impian aku iaitu
...BUAT PUREE ORIGINAL & FRESH UTK KHALISH....

Actually byk sgt fruits & vege yg boleh dibuat.. so far aku br buat bbrpa jnis buah je.. sayur masih blm cuba.. resipi dah ada.. nti aku panjangkan lg dlm entry puree ini....

So ni yg aku dh buat; PUREE APPLE, PEAR, BANANA, MANGGO & PAPAYA






1. Aku gunakan 4biji epal merah, 2 biji pear, 3biji pisang, 1/2 betik saiz kecil & 1biji mangga manis.

2. Semua buah di potong dadu kecil untuk memudahkan proses blend. Aku asingkan buah ikut jenis sbb nk buat puree plain dahulu. Nak makan barulah mix kan.

3. Utk buah yg agak keras mcm epal & pear, kena stimkan dulu. Rebus pon boleh tp xberapa bagus sbb khasiat buah akan larut dalam air rebusan. Stim lebih digalakkan OK. Agak2la dalam 5min atau cukup buah dh lembut untuk diblend.

4. Masukkan buah dlm food processor & chopper. Aku tgk kt kedai chopper tu agak mahal dlm RM180 lbih. Ak mmg gunakan chopper sbb dpt free dr mertua. Tenkiu Mummy!!!
Klu ada food processor pon dh bagus asalkan buah boleh hancur lumat.







5. So, bolehla blend smpai lumat. Tambahkan sedikit air masak/ susu/ susu badan.Agak2 boleh jadi soft mcm gambar dibwh.

 


6. Simpan dlm bekas kecik2 supaya senang boleh guna 1x je setiap kali makan. Mula2 dulu payah nk cari bekas kecik2... last2 jumpa kt Giant blkg umah je...;-) So, boleh la simpan & labelkan mcm ibu2 simpan susu badan dlm freezer. 





Ni hasil 1biji mangga, 1/2 biji betik saiz kecik & 3biji pisang.

 


Hasil 4 biji epal merah & 2 biji pear.




Jgn lupa labelkan jenis & tarikh. Takut lupa buah apa yg disimpan. 

TIPS:-

1. Boleh buat byk2 & simpan freezer. Puree boleh tahan lebih kurang 3bulan.
2. Klu boleh asingkan jenis buah supaya kita boleh match-mix apa2 bila tiba waktu makan. So, baby xlah bosan makan yg sama je kan?
3. Simpan dlm bekas kecil2 supaya hanya yg akan dimakan defrost kan. So, xlah merosakkan yg bakinya...Klu plan nk bg makan waktu pagi, malam sblm tu dh boleh pindah ke bawah fridge!
4. Jgn tambah gula, pemanis & apa2 perasa supaya baby dpt khasiat & rasa asli buah yg digunakan. Sebaik2nya kita sbg parents kena rasa dahulu supaya puree xterlalu masam & tentunya baby akan buat muka KECUUTTTT!!!!! yeeayayyyy... Parents rasa je tau, jgn makan!!
5. Aku lebih prefer cuba 1 persatu2 supaya baby xterkejut dgn solid food yg masuk dalam perutnya. At the same time, leh pantau klu baby ada alah dgn makanan.
 6. Yg penting bila kita buat sendiri, baby akan belajar makan dr air tangan ibu sendiri & kita akan lebih puas hati semuanya fresh tanpa pengawet yg meragukan.

So.... aku sambung lg dlm entry lain.... SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN...