Lady Nyna

Lady Nyna

06 December 2012

Chicken Chop with Black Pepper Sauce

Hallo hallo hallo.... lama dah xupdate pasal makan kan... Baru2 ni berkesempatan la buat chicken chop & sos black pepper.. Nyummmmyy.. my faveret tuh.... Ok, ni just nak share resipi yg simple. Moga2 kwn2 yg view leh follow jgk dgn cara yg mudah & simple... Yg penting air tangan sendiri tu SEDAP!!

Utk Ayam

Bahagian Dada -byk jual yg dh siap boneless. Klu suke bhg lain pon Ok je..
Lada Hitam (dicincang)
Serbuk kari (ikut suke)
Garam secukup rasa
Serbuk Kunyit
Rempah ratus lain yg u all suke pakai

Cara Buat:

- Lumur sume bahan2 tu & perap pada ayam semalaman. Kelar-kelar sikit ayam supaya bahan perapan meresap ke dalam.
- Lepas habis tempoh perapan, masukkan dlm oven sekitar 20 min or sampai ayam masak. Klu xconfident, belek2 sikit ayam tu takut x masak bhgn dalamnya.
- Siram dgn sos black pepper. (resipi kat bwh ye)
- SIAP!!



Sos Black Pepper:-

Stgh botol Sos Lada hitam (Nyna pakai brand Puteri je sb murah)
Stgh botol Sos Tiram
Bawang Besar blend (nak cincang shj pon boleh)
Cendawan cincang (boleh guna cendawan butang, cendawan putih or cendawan kelabu-ikut suke nak banyak mana)

Cara masak :-

- Tumis bawang tu dgn sedikit butter (klu nak lebih sedap. Guna minyak pon ok je)
- Masukkan sos black pepper & sos tiram tu dgn sedikit air. Adjust kepekatan ikut suke.
- Bila dah agak mendidih, masukan cendawan yang dicincang tadi. 
- Kacau-kacau sikit then cuba rasa. Kalau x cukup masin, tambahla sikit garam & kalau nak lebih pedas tambah lagi serbuk black pepper ikut citarasa masing2.
- Dah siap. So, bolehla tuang atas ayam tadi. Sos ni boleh juga disiram atas ayam sebelum dipanggang.

** Then letaklah salad, tomato (tomato ceri pon best!). Goreng fries or curly fries ala2 McD tu kan. Siram sos & mayonis.. Perghh !! Marvelous dah...


Selamat Mencuba... :-)


No comments:

Post a Comment